Založ si blog

Večne nepoučiteľný … človek

Ťažko sa tomu verí, ale človek, hoci sa pokladá za korunu tvorstva, je v skutočnosti najhlúpejším tvorom na Zemi. Každý tvor sa totiž na základe svojich skúseností vyhýba všetkému, čo mu škodí, človek to robí presne naopak – stále skúša, či predsa len sa to nepodarí. Následky bývajú tragické.

Spomeňme si napríklad na francúzsku revolúciu na konci 18. storočia – zámer zvrhnúť vládnucu dynastiu a nastoliť lepšiu spoločnosť skončil krvavými udalosťami, popravou vodcov revolúcie a príchodom Napoleona k moci. Dvadsať rokov vojen a rôznych konfliktov viedlo k návratu potomkov Ľudovíta XIV. na trón. Teda k opaku toho, čo mala priniesť revolúcia. A hoci monarchia už dlho nevydržala, tieto udalosti by mali byť mementom aj pre nás.

Oslavovať udalosti novembra 1989 je presne to isté, ako oslavovať udalosti februára 1948. Zmeny totiž nepriniesli bežným ľuďom nič pozitívne, iba množstvo problémov a chaosu, nespravodlivosti či utrpenia. Nie, dnes sa už nesúdi vo vymyslených procesoch a nepopravuje – predsa len sme trošku ďalej. Dnes sa stále klame, kradne, zneužíva postavenie, len s tým rozdielom, že na mienku a potreby človeka – občana sa kašle úplne.

Kam to povedie, je dejinne jasné. K novému pokusu nastoliť niečo, čo bude skutočne pre ľudí, a nie iba pre vyvolené elity – klamárov, prostitútok a zlodejov – honosne nazývané celebrity, za dôb minulých trochu jednoduchšie – predajné štetky. Prevrat z roku 1989 bol skôr legalizáciou skrytých majetkov a zbavením sa povinnosti starať sa o občana za dane, ktoré si platí. Preto sa špekuluje aj so zvýšením hranice veku odchodu do dôchodku, aby sa nezistilo, že disidenti – zlodeji vykradli všetko, čo sa dalo, aby nemuseli to, za čo v ére komunizmu sedeli – pracovať. A vlastizradcovia z roku 1992 im iba napomohli.

Vláda jednej strany je nezmysel – niekto povedal. Po dvadsiatich rokoch si myslím, že je prijateľnejšie, ak nás okráda jedna strana, než stovka strán. Stojí to menej peňazí a hlavne, na tento druh srabu sme si už zvykli. Ako počúvam ľudí, ktorí chodia okolo mňa, nebudem sa vôbec diviť, ak sa doba minulá čoskoro vráti. Väčšine totiž bolo lepšie.

A to je smutné …

Tak nám kvalifikácia začala …

06.09.2010

Aj chlaúpci nás, oné, potešili, bojovali do konca. Len jedno nám v karčme cez kotrbu chodilo, akých futbalistov asi v Macedónsku majú, keď nás tak trápila tá parta komediantov, čo prišla. To, teda ako nemyslíme v zlom, ale ako hutoril Fero z hornieho konca, podľa neho to neboli futbalisti, ale herci, ktorí sa vyžívajú v tých, akože to hovoria, sadomasochistických [...]

Tak, milí spoluobčania a my už šetríme …

02.09.2010

Teda, ľudkovia moji, zišli sme sa aj s bandou u Fera v karčme, aby sme prerokovali možnosti šetrenia nás, teda dôchodcov, nech štát vie, ako si ho vážime. Fero doniesol fľašku trúnku, a povedal, že i on sa pridá, bo do dôchodku má blízko. Teda, ako povedali redaktori jedných novín, ktoré stále modrákom do perdele lezú, vraj už nebudú také štedré dôchodky, ako teraz. [...]

Tá, kamaráti moji, to je teda iná kultúra … cestovania

31.08.2010

Kamaráti moji, mám to ja hnusný život – ráno musím vstávať o štvrtej, teda iba vtedy, ak ma stará nezobudí skôr, že sa jej zachcelo pospomínať na starie časy, potom behom umýť, obliecť, niečo v rýchlosti pojesť – no pripadám si ako ten taliansky trubiroh, jak ho to len volajú – aha, Fantozzi – ešte šťastie, že nemám doma také strašidlo. A [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 23576x
Priemerná čítanosť článkov: 1814x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy